Ga naar de inhoud
Home » Wanneer bel je de dierenarts of een osteopaat

Wanneer bel je de dierenarts of een osteopaat

  Beide disciplines hebben de gezondheid van je paard voorop staan. Echter die manier waarop ze werken aan de gezondheid van je paard verschilt. 

  Een dierenarts werkt volgens de klassieke geneeskunde en is met name geschoold in het herkennen van ziektes door middel van klachten en symptomen. Het is dus pas zinvol om een dierenarts te bellen als je paard al ziek is. Zonder duidelijke ziektesymptomen kan een dierenarts namelijk geen diagnose stellen en zonder diagnose, geen behandeling starten. De behandeling heeft vaak als doel om de ziekte te genezen. Vaak vind dit plaats door medicatie of operatieve ingrepen. Daarnaast werken dierenartsen ook aan de preventie van ziektes, bijvoorbeeld doormiddel van vaccinaties, inentingen en ontwormingsmedicatie. 

  Er bestaan vele pathologieën die alleen maar te genezen zijn door medicatie en gezondheidssituaties waarbij snel gehandeld dient te worden. Te denken aan een heftige en acute koliek aanval, bacteriële infectie of een flinke wond. Dierenartsen zijn dus onmisbaar bij acute gezondheidsproblemen. 

  Een osteopaat loopt in tegenstelling tot een dierenarts, het gehele lichaam af en richt zich niet enkel tot het gebied waar de klachten en symptomen zich uiten. Een osteopaat gaat opzoek naar de blokkades in het lichaam om die doormiddel van alleen diverse manuele technieken op te heffen. Blokkades zorgen er voor dat delen van het lichaam minder doorbloed, zenuwen overprikkeld, organen ontregeld, spieren gespannen en gewrichten stijf worden. Als deze blokkade(s) langdurig blijft bestaan, dan raakt het verbonden lichaamsdeel uiteindelijk verzwakt door gebrek aan voedingsstoffen, circulatie problematiek of door overbelasting door verkeerd gebruik. Ook kunnen de cellen van het immuunsysteem (die zich in het bloed bevinden) dat gebied niet meer bereiken, waardoor ziekteverwekkers kunnen toeslaan. Door blokkades in het lichaam wordt een paard na verloop van tijd dus ziek of raakt het geblesseerd. De osteopaat richt zich op het opheffen van deze blokkades en optimaliseert daarmee het zelfherstellend vermogen van het lichaam. 

  De grote verschillen zijn hieronder kort weergegeven


  OsteopaatDierenarts
  Maakt gebruik vanDiverse manuele techniekenMedicatie Operatieve ingrepen
  InstellingVoorkomen van ziektes Zelfherstellend vermogen van het lichaam optimaliserenGenezen van ziektes Managen van ziektes
  AandachtsgebiedHet gehele lichaamWaar de klachten zich bevinden
  DoelOorzaak oplossenSymptoom bestrijden

  Zo verschillen ze namelijk in hun aanpak, filosofie, focus en behandelmethoden. Dierenartsen houden zich met name bezig met het bestrijden van ziektes en het repareren van blessures door het toevoegen van externe middelen (medicatie). Osteopaten houden zich juist bezig met het voorkomen van ziektes en blessures en het herstel bevorderen na periode van ziekte doormiddel van manuele technieken. Ondanks ze verschillen qua aanpak, kunnen ze elkaar goed aanvullen. 

  Wanneer het gaat om een acute, levensbedreigende en / of pathologische gezondheidsprobleem is het verstandig om direct contact te zieken met een dierenarts. Bij gezondheidsproblemen die terugkerend of vaag van aard zijn of om preventief te werken aan de gezondheid van je paard, kan je een osteopaat contacten. Zie ook ‘klachten en symptomen’ op de site om te kijken of de klachten die je ervaart in het domein van een osteopaat vallen.

  Deel deze post op social media