Ga naar de inhoud
House of Osteopathy

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele ( met de handen uitgevoerde) holistische geneeswijze die er op gericht is om bewegingsbeperkingen in het lichaam op te sporen. Doormiddel van specifieke technieken kan die bewegelijkheid worden hersteld. Op deze manier wordt de oorzaak weggehaald en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam hersteld. 

Oorspong

Eind 19de eeuw werd door dr. Andrew Taylor Still (1828-1927) de osteopathische geneeswijze opgericht. De huidige filosofie is nog altijd gebaseerd op de anatomie, embryologie, fysiologie en neurologie welke Still met elkaar in samenhang bracht. Hij ontdekte dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is en dat beweging essentieel is. Alles in het lichaam beweegt: van spieren tot bloedvaten, van organen tot botten. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Alle systemen in het lichaam werken mee om het gezond te houden of om een ziekte te lijf te gaan. Wanneer de normale bewegelijkheid van lichaamstructuren in één van de systemen verstoord raakt en vermindert, zal dat invloed hebben op de andere systemen. Een osteopaat benadert het lichaam daarom als één geheel.
Structuren kunnen als gevolg van infecties, trauma, stress, voeding of overbelasting minder beweeglijk worden. Hierdoor kunnen, afhankelijk van de ernst van de verstoring en tijdsduur, functionele verstoringen optrede in het lichaam en klachten veroorzaken. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam of kunnen er letterlijk trekkrachten op andere spieren en gewrichten ontstaan. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels. 

Wervelzuil

De wervelzuil is een zeer belangrijke structuur binnen de osteopathie, zowel in het ontstaan van bewegingsbeperking als voor het herstellen ervan. Vanuit de schedel en door de wervels tot aan het sacrum verloopt het zeer belangrijke ruggenmerg. Het ruggenmerg ontvangt vanuit het gehele lichaam (bewegings)informatie die het vervolgens naar de hersenen brengt, om daar verwerkt te worden en er een actie op genomen wordt. Daarnaast worden de structuren in het lichaam, zoals bijvoorbeeld de spieren, de huid, de organen, het bindweefsel en de bloedvaten aangestuurd vanuit het ruggenmerg. Wanneer er een blokkade is in de wervelzuil kan dit gevolgen hebben voor al deze structuren en systemen. Segmentaal zal bijvoorbeeld de doorbloeding verminderen, waardoor structuren verminderd gevoed worden en op den duur zullen verzwakken of verminderd zullen functioneren. Dit kan op den duur leiden tot blessures of pathologiën. 

Mogelijk ook interessant:

Paarden_Osteopathy_behandeling-1

Osteopathie behandeling

De behandeling duurt 45 min tot 1 uur. Het eerste consult kan soms uitlopen, afhankelijk van de ernst van de klacht. 

Tarieven

Tarieven

Behandeling per paard / pony 85 euro, exclusief voorrijkosten. 

Aanmelden nieuwsbrief