Ga naar de inhoud
House of Osteopathy

Osteopathie behandeling

Voorwaarden voor de behandeling

  • Zorg ervoor dat je paard schoon en droog is. Een natte of (zeer) vuile vacht bemoeilijkt het opsporen van blokkades en heeft zo een negatieve invloed op de behandeling. Dit geldt zowel voor de rug als voor de nek en het hoofd.
  • Zorg ervoor dat je paard minstens twee uur voor de afspraak niet gereden is. Een bezweette vacht bemoeilijkt het opsporen van blokkades, tevens het beoordelen van warmte en koude zones op de huid wordt anders belemmerd.
  • Hou er rekening mee dat het paard altijd een aantal dagen rust nodig heeft na een behandeling. Plan dus geen behandeling vlak voor een wedstrijd of clinic.
  • Is een merrie drachtig, dan behandel ik het eerste en laatste trimester van de dracht niet. Dat geldt ook voor de eerste periode na de bevalling.
  • Wanneer er spraken is van of een vermoede van een acuut trauma, koorts, ontstekingen of structurele problemen (schade t.h.v. het musculoskeletale systeem of organen), moet er altijd eerst een gediplomeerde dierenarts geraadpleegd worden, voordat wij een afspraak inplannen.

De behandeling

De behandeling duurt 45 min tot 1 uur. Het eerste consult kan soms uitlopen, afhankelijk van de ernst van de klacht. Hou hier rekening mee met uw eigen planning. Tijdens de behandeling mag u uw eigen paard vasthouden aan een halster met halstertouw en mag u het paard niet laten eten. 

De behandeling zal aanvangen met een anamnese. We bespreken de achtergrond van jouw paard, ziektegeschiedenis, blessures, symptomen en andere bijzonderheden. Daarna zal ik een inspectie in stand en in beweging uitvoeren, waarnaar ik het gehele lichaam afloop om blokkades op te sporen. Aansluitend zal ik beginnen met de behandeling van de opgespoorde blokkades. Hierbij gebruik ik enkel mijn handen om pariëtale, viscerale, fasciale en cranio-sacrale technieken toe te passen om zo de gevonden blokkades op te heffen. Na de behandeling zullen we in overleg bekijken hoe lang uw paard rust nodig heeft en wanneer er eventueel een vervolg behandeling gepland kan worden. Dit is afhankelijk van wat er tijdens de behandeling naar voren komt.

Hoe vaak behandelen? 

Hoe vaak je paard behandeld moet worden is afhankelijk van de duur, omvang en mate van de blokkade(s). Vaak zullen één of twee behandelingen volstaan om de problemen volledig op te lossen. Wanneer blokkades al voor een langere tijd bestaan is het mogelijk dat er meerdere behandelingen nodig zijn. 

Na de behandeling

Een osteopathische behandeling kan tot zes weken na de behandeling nog door werken in het lichaam. Direct na de behandeling zal het paard moeten wennen aan het losse lichaam en het hernieuwde evenwicht. Daarom is het erg belangrijk om het paard enkele dagen tot een week rust te geven, afhankelijk van de situatie. Vrije beweging (wei, paddock, wandelen in het bos aan de hand) is deze dagen juist wel erg belangrijk. Wanneer de training weer rustig opgepakt zal worden, kan het paard daarbij de eerste keren iets wiebelig voelen, dit is normaal.  

Preventief behandelen?

Vaak geven blokkades pas op langere termijn zichtbare problemen. Omdat er nog niks klinisch zichtbaar is, betekent het niet dat er nog geen blokkades aanwezig zijn. Om te voorkomen dat blokkades zullen leiden tot blessures of pathologiën is het aan te raden om 1 à 2 x per jaar je paard preventief te laten behandelen. Dit geldt voor alle leeftijden en alle trainingsniveaus.

Find it, treat it, leave it alone. ~ Dr. Andrew Taylor Still, Founder of Osteopathy

Mogelijk ook interessant:

paarden-ostheopathy-aalbers-house-of-osteopathie-wat-is-osteopathie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele ( met de handen uitgevoerde) holistische geneeswijze die er op gericht is om bewegingsbeperkingen in het lichaam op te sporen. 

Tarieven

Tarieven

Per 1 januari 2023 geldt het volgende tarief. Behandeling per paard / pony 85 euro, exclusief voorrijkosten. 

Aanmelden nieuwsbrief